Historik

Historik
Tiden då Norra Skolan användes som skola
 
Lokalerna användes som skola från ca år 1900-1957, till att börja med var det varannandagsundervisning men senare fick alla barn gå i skolan varje dag. Barnen gick långa vägar, det var inte ovanligt att man gick 4-5 kilometer för att komma till skolan. Det spelade ingen roll hurdant väder det var, man gick oavsett om det var snöoväder eller ösregn. 
 
 
 
Pojkarna hade hemstickade yllelångstrumpor och halvlånga byxor och flickorna hade kjol och stickade yllestrumpor. Några strumpbyxor fanns inte på den tiden. Plaggen var sydda av hemvävda tyger eller stickade av egen ull som man hade kardat och spunnit själv. Man skördade även lin som man efter många moment kunde spinna till en tunnare tråd, till sommarkläder. På det sättet var man självförsörjande men det var ett förskräckligt jobb att tillverka kläderna, därför ärvdes de av barnen tills de inte gick att laga längre. Den stackaren som fick kläderna sist fick alltid skäll för att han/hon slet sönder dem, då kanske det var 2-3-4 syskon som haft dem tidigare. 
 
 
 
På fötterna hade man grova läderkängor eller pjäxor på vintern och på sommaren var det mest gymnastikskor typ converse eller sandaler. Till lunch hade man en flaska rumsvarm mjölk och hembakade limpsmörgåsar, på den tiden fanns inga plastpåsar så ofta var smörgåsarna torra och hårda. Vissa fick nöja sig med stekflott som pålägg medan andra kanske hade en fläskbit eller en ostbit. De som hade pålägg fick många avundsjuka blickar, av dem som inte hade något. Kosten var enkel på denna tiden. 
På 1930-talet fanns det två lärarinnor i skolan. Båda bodde i varsinn lägenhet i skolbyggnaden. På andravåningen bodde fröken Ellen Enqvist som var småskolelärarinna och på första våningen bodde Folkskolelärarinnan Anna Alvin. Småskolan var i det nuvarande köket och serveringsrummet medan folkskolan var i stora salen. Gymanstiken bestod i att man vände upp och ned på en långbänk och gick balansgång på bommen, sedan hoppade man och skuttade lite.  Biblioteket rymdes i en skåp i salen, det rymde inte så många böcker så barnen hann läsa de flesta. De gick och läste på väg till och från skolan.
På Vägen från Norra skolan mot Lillanäs, ligger på höger sida en stor sten. Den kallades predikstolen och man säger att det var Jätten Eskälle som kastade den i ett försök att krossa en kyrka. Några pojkar hade fått tag på sprängämne och laddade under stenen och tände på, sedan rusade de och gömde sig. Döm om deras fasa när de såg Fröken Anna Alvin komma gående på vägen fram mot stenen just som det small. Inga större skador skedde, möjligtvis i Fröken Annas benkläder som det hette på den tiden. Ingen av pojkarna erkännde och då blev det kollektiv bestraffning, alla pojkarna fick sitta kvar.
Fröken Anna var ett rekorderligt fruntimmer som rökte pipa och körde bil, hon hade en A-ford. En sommar fick klassen åka i Annas bil på skolresa, de fick plats allihopa, för de var bara fem. Ända bort till Gnosjö bar det av, till en bekant till Anna och barnen fick saft och kakor i trädgården, sedan åkte de hem igen.
 
Om du har några berättelser från svunnen tid och Norra skolan får du gärna höra av dig till Mary-Ann på mail halsoverkstan@telia.com eller 070-314 34 94

 

Byggdegårdsföreningen hyr ut skolan till olika evenemang som till exempel;                                                    

  • Bröllop
  •  Födelsedagsfester 
  • Konfirmationsfiranden
  • Studentfester
  • Föreningsmöten 
  • Revyer 
  • Auktioner
  • Musikkafeér
  • Kurser 
  • Nattsmyg
  • Loppisar
  • Meditationer

Ja i stort sett alla 

typer av sammankomster 

eller festligheter du kan tänka dig!

Hör av dig med förfrågningar under fliken  kontakta oss .